Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakrnělé stáří vs. pružné mládí

aneb reakce na zajímavý článek, diskuzi a vůbec podnebí, které je podle mě již pěknou řádku let uměle vykrmováno a řádně přebíráno hráčskou veřejností zhruba mého a staršího věku...

K tomuto příspěvku mě svým způsobem donutil jeden článeček mého drahého Nikopola a následná trochu krátká, ale impuls dodávající diskuze. No a proč bych zaplňoval kamarádův blog (neber to osobně, draku :-P), když se daleko prostorněji a zaujatěji mnohem radši vyřádím a vyjádřím na tom svém zatuchlém kusu kódu.

Mám pocit, že se mezi hráči počítačových (konzolových atd.) her rozmáhá již několik let něco jako pavučina nostalgie, která lapí každého, kdo podlehne jejímu vábení. Ano, tato pavučina podle mě svým způsobem zpívá svou zrádnou skladbu a mění lidi na stádo, které vidí jen jednu pravdu. Mluvím např. o klasickém otřepaném názoru, že starší hry byly prostě lepší, hratelnější a zábavnější. No, já si to samozřejmě nemyslím.

Všichni jsme si samozřejmě prošli nějakou herní minulostí. Já osobně jsem vyrůstal na Sega Master Systému, Supernintendu a ačkoliv jsem zavadil o různá Atari a bůh ví jaké systémy, v mém ranném věku mi to bylo dost šumák. Každopádně jsem měl možnost zahrát si obrovskou spoustu her. V té době mě samozřejmě většina šíleně bavila, ale jak se jeví dnes? Otázka proč byly hry lepší s odpovědí, že byly hratelnější a zábavnější neobstojí... u mě ne a na svou obranu dodávám – zkuste si to. Kolik z těch skvělých a superhratelných a zábavných her by vaší pozornost udrželo nyní. Dovolím si tvrdit, že jen naprosto mizivé minimum, jelikož na dnešní poměry jsou to ve většině hry v podstatě nehratelné, pomalé a nezáživné – jenom srovnejte prvního Prince of Persia s reinkarnací The Sands of Time a zkuste to objektivně. Je v dnešní době první Princ ta hra, kterou byste se opravdu bavili nebo by vás hřála u srdce spíše vzpomínka na mladí?

Proč si ovšem dovoluji tvrdit, že nové hry jsou prostě lepší než ty z minulosti a čemu vlastně říkám nové hry... Všimněte si, že se většina lidí vrací do herní historie tak do éry +- Duke Nukema, tzn. rok 1997, pokud se nemýlím. Ovšem jsou i tací, kteří se dívají radši tak ještě trochu dále. Kámen úrazu podobných diskuzí je pak přesně doba, od které jednotlivci začínají dělit nové a staré hry. Důležité je potom zřejmě nemíchat v diskuzi, kde se střetává Golden Axe s Gears of War něco mezi, protože to se potom můžeme bavit rovnou o tom, jaký vliv má pomočený sníh ve Finsku na znečištěné ovzduší v Praze. Prostě je to nesmysl. Chci tím jen naznačit, že v každé éře her se narodilo pár super skvostů, které mají svou jedinečnost, ale doba přinesla tituly lepší. Neříkám však ve všech aspektech, ale alespoň v některých. Tvrdím, že nové hry (ačkoliv obsahují jak brak tak špičku) přeci jenom nabízejí mnohem širší, zajímavější a hezčí vyžití. Jde ale jen o úhel pohledu, někdo dá na nostalgii a někdo na hratelnost. Osobně volím druhou variantu, většina starších her je z mého pohledu dneska prostě nehratelná. Jsem zvědav, zda tohle budu tvrdit za dalších deset let :-))

Řekl bych, že hlavně hratelnost se posunula někam úplně jinam a i tomu, čemu dneska říkáme nehratelná hra, bychom ještě před pár lety stavěli památníky. Ano, i já nedám dopustit na některé pecky herní minulosti a mají můj osobní pomník, ale také nezastávám názor, že ve většině bývaly hry lepší, hratelnější a zábavnější. Není to podle mě pravda, rozdíl je jen to, že se u dnešních her my sami neumíme tolik bavit, protože jsme jich zažili už tak moc, že nedokážeme tento pokrok vnímat a jen vzpomínáme na doby, kdy jsme je jenom a jenom hltali. Byly to však naše první hry, první zkušenosti a je to i tak trochu síla pavučiny...  hry jsou dle mého názoru dneska někde úplně jinde a jsem za to docela rád.

Autor: Jan Bors | neděle 20.1.2008 1:45 | karma článku: 11,63 | přečteno: 2043x
  • Další články autora

Jan Bors

Nálada

Je jako vítr, který se znenadání stočí o devadesát stupňů. Je jen na vás, jestli ho necháte, aby vám znesnadnil a zkomplikovat cestu a nebo se otočíte s ním a využijete ho ve svůj prospěch. Bohužel často raději proti tomu větru stojíme a necháme se jím šlehat do obličeje...

16.12.2014 v 11:05 | Karma: 5,99 | Přečteno: 335x | Diskuse| Osobní

Jan Bors

Smutek nad Prahou

Malé zaplakání nad tím, jaký podraz se v hlavním městě udál a to zcela napokrytě.

18.11.2010 v 18:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 976x | Diskuse| Politika

Jan Bors

Státní maturita, aneb konečně rovný přístup.

Je pravda, že maturitu už mám nějaký ten pátek za sebou, ale jelikož se týká i mých sourozenců, mám o ní dostatek informací a jsem vcelku zděšen posledními vyjádřeními, resp. negativními vyjádřeními našich vrcholných představitelů.

1.11.2010 v 18:00 | Karma: 26,83 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Jan Bors

Nejprve prst a poté celý stát...

Tak ta naše země česká dostala zase na frak. Komunisté pomalu nabírají směr vláda a za pomoci naivních občanů se z nás opět stává totalitní stát.

10.11.2008 v 12:00 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1865x | Diskuse| Politika

Jan Bors

Gears of War 2 - Recenze

Určitě vás hlavně zajímá, jestli je GoW 2 lepší než předchozí díl, jestli se někam posunul příběh a jestli je to pořád taková řízná akce plná tvrdých hlášek jako minule. Odpověď na všechny tyto otázky je kladná...

8.11.2008 v 13:45 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1553x
Jen tak proudem i proti...